Citaat

“Als je met een mens praat in een taal die hij verstaat, gaat het in zijn hoofd. Als je met hem praat in zijn eigen taal, gaat het in zijn hart” – NELSON MANDELA

Betere communicatie op de werkvloer met deze 5 tips

“Ik heb het hem nu al drie keer uitgelegd en toch blijft hij deze fout maken.”

Komt deze gedachte u bekend voor? Weet dan dat dit een veelvoorkomende situatie is binnen bedrijven met internationale werknemers, zoals expats of seizoensmigranten. Deze werknemers doen hun best om de instructies zo goed mogelijk tot zich te nemen, maar worden vaak beperkt door hun Nederlandse taalniveau.

misverstand miscommunicatie

Wij geven u graag tips om de communicatie op de werkvloer te verbeteren. Op die manier zullen er minder misverstanden zijn en kan het werk beter uitgevoerd worden. En dit komt iedereen ten goede.

1. Praat op een rustige toon

Wanneer u iets vraagt of uitlegt aan een buitenlandse werknemer, praat dan overdreven langzaam. Stel u zelf voor dat u een vreemde taal aan het leren bent en u naar iemand luistert die alle woorden aan elkaar ‘plakt’. Dat maakt het extra moeilijk om geleerde woorden te herkennen. Wanneer u uw praattempo aanpast, wordt het voor de ontvanger makkelijker om de woorden te begrijpen.

2. Gebruik zoveel mogelijk eenvoudige taal

Binnen het bedrijf kan het soms niet anders dan de vakjargon te gebruiken. Probeer deze woorden dan op een simpele manier uit te leggen. En probeer alle overige gesprekken zo eenvoudig mogelijk te houden. U begrijpt een Chinese nieuwslezer ook niet zonder dat u de Chinese taal machtig bent.

3. Controleer of de instructie begrepen is

Wanneer u iets uitlegt aan uw werknemer, check dan altijd of de instructie goed binnen is gekomen. Dit kunt u eenvoudig doen door de werknemer te laten vertellen wat hij nu precies moet gaan doen. Leg het eventueel nog een keer uit en gebruik dan wat andere woorden als blijkt dat de opdracht nog niet helemaal helder is.

4. Wees geduldig

Dit is misschien wel één van de belangrijkste tips. Wees geduldig. Wacht wat langer op het krijgen van een reactie. De persoon in kwestie is misschien op zoek naar de juiste Nederlandse woorden om te antwoorden.

5. Zet uzelf in de schoenen van de werknemer

Wonen en werken in een vreemd land kost veel energie. Alles is anders dan u gewend bent. De taal is een groot struikelblok. En de eenzaamheid loert om de hoek vanwege de beperkte sociale contacten. Probeer mee te leven met uw werknemer, zodat hij of zij zich gezien en gehoord voelt. Op die manier zult u een gedreven werknemer houden die dat extra stapje binnen uw bedrijf zal zetten!

language-books

Het kost u zeker inspanning om de communicatie op de werkvloer te verbeteren. Maar op de lange termijn heeft iedereen binnen uw bedrijf er profijt van.
Wilt u liever dat uw werknemers de Nederlandse taal nog sneller beheersen, laat ons u dan verder helpen!

Ook interessant voor jou?

0 gedachten over “Betere communicatie op de werkvloer met deze 5 tips”

  1. Pingback: Ik werk me een ongeluk! | Incompany Nederlandse taaltraining

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven