Citaat

“Als je met een mens praat in een taal die hij verstaat, gaat het in zijn hoofd. Als je met hem praat in zijn eigen taal, gaat het in zijn hart” – NELSON MANDELA

Interculturele communicatie

Werk je in of voor een internationaal bedrijf?
Dan heb je naast taalverschillen, ook te maken met verschillende culturen en communicatiestijlen. Oftewel  ‘interculturele communicatie’.
Interculturele communicatie gaat niet alleen over het beheersen van een andere taal. Het gaat ook over het begrijpen van verschillende culturen, sociale eigenschappen en communicatiestijlen.

Hoe ga je om met zoveel verschillende culturen op de werkvloer en hoe voorkom je dat er miscommunicatie ontstaat?

Directe- en indirecte communicatie

Verdiep je in de manier waarop jouw buitenlandse collega’s zich uitdrukken. Houd rekening met de verschillen tussen lage-contextculturen en hoge-contextculturen. In een lage-contextcultuur, zoals Nederland, gaat het om effectieve communicatie: simpel, expliciet en duidelijk. In een hoge-contextcultuur, zoals Japan, is de communicatie, impliciet, non-verbaler en indirect. Wees je bewust van de directe manier van communiceren waar Nederlanders om bekend staan, dit wordt niet altijd gewaardeerd en velen voelen zich aangesproken of beledigd.

Eenduidige taal

Gebruik geen dialect en vermijd het gebruik van typisch Nederlandse uitdrukkingen en spreekwoorden. Probeer zoveel mogelijk eenvoudige taal te gebruiken, zodat het voor de ander beter te begrijpen is.

Cultuur

Verdiep je in de cultuur van je collega. Dan kun je zijn reacties beter begrijpen en in de juiste context plaatsen.

Cultuurverschillen op de werkvloer

Open communicatie

Vertel je buitenlandse collega dat in de Nederlandse cultuur het wordt gewaardeerd om open en eerlijk te communiceren en dat vragen stellen op prijs gesteld wordt. Dit zal ervoor zorgen dat ook teamleden uit een indirecte cultuur langzaam maar zeker leren om openhartiger te communiceren.

Tijdens taaltrainingen van Taal-ID besteden we naast de Nederlandse taal, ook volop aandacht aan de Nederlandse cultuur en die van de cursisten. Op die manier zal de cursist zich ook beter kunnen inleven in collega’s en zal de communicatie nog beter verlopen. Vraag vrijblijvend informatie op over één van onze taaltrainingen.

office etiquette interculturele communicatie
Bron: Viking

Ook interessant voor jou?

0 gedachten over “Interculturele communicatie”

  1. Pingback: Culturele diversiteit op de werkvloer | Incompany NT2 taaltrainingen | Taal-ID

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven