Citaat

“Als je met een mens praat in een taal die hij verstaat, gaat het in zijn hoofd. Als je met hem praat in zijn eigen taal, gaat het in zijn hart” – NELSON MANDELA

Culturele diversiteit op de werkvloer

Waarom is culturele diversiteit op de werkvloer belangrijk?

De toenemende internationalisering en migratie zorgen ervoor dat de Nederlandse samenleving steeds diverser wordt. Mensen met verschillende etnische, culturele en religieuze achtergronden werken steeds vaker samen.
En dat levert veel voordelen op! Bedrijven en organisaties presteren beter als hun personeel een gemengde culturele en etnische achtergrond heeft. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksoverheid. Let wel: het is hierbij wel ontzettend belangrijk dat je als werkgever goed om kunt gaan met deze mix van achtergronden binnen het team waarbinnen je iedereen gelijk behandelt.

Hieronder vind je verschillende redenen om eens over de landsgrenzen te kijken bij de werving van nieuwe collega’s:

 1. Een creatief en innoverend team
  Bedrijven met culturele verschillen op de werkvloer zijn vernieuwender, creatiever en lossen problemen beter op. Culturele verschillen dragen namelijk bij aan andere perspectieven. Verschillende medewerkers hebben nu eenmaal verschillende gezichtspunten. Een team van collega’s dat bestaat uit een groep uiteenlopende leden is in staat tot een creatiever denkproces en komt met vernieuwende ideeën. Deze teams innoveren, dagen uit om meer te doen en beschikken over andere kennis en manieren van denken.
 2. Verbreden van de markt
  Bedrijven met diverse medewerkers doen het beter op de markt, omdat zij internationaler zijn georiënteerd. Zo spreken zij een andere taal, beschikken over een ander netwerk en communiceren gemakkelijk in een internationale omgeving. Zij weten beter wat er speelt onder diverse klantengroepen. Hierdoor kunnen zij sneller inspelen op ontwikkelingen in de markt en ook een grotere doelgroep bereiken. En dat betekent betere resultaten!
 3. Sfeer op de werkvloer
  Door het hebben van verschillende culturen op de werkvloer vergroot je de kans op een betere werksfeer. En wie wil dat nu niet! Elke cultuur besteedt meer waarde aan andere aspecten. Zo is werksfeer in sommige culturen heel belangrijk en wil het personeel zich daar meer voor inzetten. Andere culturen vinden loyaliteit en respect naar collega’s en de baas heel belangrijk en zetten zich daar volledig voor in. Zo leer je van elkaar en pluk je de vruchten van elkaars fijne gewoonten. Bovendien heeft een gezonde mix van verschillende culturele achtergronden, een positief effect op de tevredenheid en de motivatie van het personeel. Het geeft hen het gevoel dat zij ‘erbij horen’.
 4. Grotere vijver van talent
  Een bedrijf met een divers personeelsbestand heeft als voordeel dat er wordt gevist in een grotere vijver van talent. Collega’s uit het buitenland hebben echter niet per se betere skills of expertise. Het zou wel kunnen zijn dat er meer kennis en vaardigheden in huis zijn, die in mindere mate aanwezig zijn bij jouw Nederlandse werknemers.
 5. Een goed bedrijfsimago
  De Nederlandse samenleving is een multiculturele samenleving. Culturele diversiteit op de werkvloer reflecteert dit ook en draagt bij aan een positief gevoel ten opzichte van de organisatie. Het laat namelijk zien dat het bedrijf iedereen verwelkomt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen dus!
Culturele diversiteit op de werkvloer

Wat kan er misgaan?

Veel bedrijven hebben zorgen over de problemen die kunnen ontstaan als mensen met verschillende culturele of religieuze achtergronden met elkaar moeten samenwerken. Cultuurverschillen kunnen immers leiden tot meningsverschillen en onbegrip naar elkaar toe. Dit schaadt het onderlinge vertrouwen en daardoor de samenwerking.

De problemen of voordelen liggen echter niet besloten in de mate van culturele verschillen, maar in de manier waarop met die diversiteit wordt omgegaan. Wanneer mensen zich proberen aan te passen aan de meerderheid, functioneren ze meestal slechter in plaats van beter. Pas als de verschillen tussen mensen worden erkend en gewaardeerd, is het mogelijk de meerwaarde ervan te benutten. Als organisatie moet je een klimaat hebben dat openheid kent voor de verschillen die culturen met zich meebrengen. Werken met verschillende culturen gaat immers beter als je begrijpt hoe verschillende medewerkers communiceren, onderhandelingen voeren en beslissingen nemen. Het is daarom noodzakelijk om een gemeenschappelijke taal te hebben die iedereen begrijpt. Zodra bedrijven culturele verschillen omarmen, biedt het binnenhalen van experts en talenten uit het buitenland tal van mogelijkheden waarvan juist geprofiteerd kan worden.

Oftewel: Diversiteit op de werkvloer heeft pas meerwaarde als het verschil er mag zijn!

Diversiteit op de werkvloer

Hoe krijg je als werkgever meer diversiteit op de werkvloer?

Werkgevers kunnen op allerlei manieren zorgen voor een culturele mix onder hun personeel. De Rijksoverheid tipt het volgende:

 • werf je personeel via het netwerk van je eigen (cultureel diverse) medewerkers;
 • werf je personeel via netwerken van (cultureel diverse) medewerkers van buiten de organisatie. En/of via (gespecialiseerde) werving- en selectiebureaus;
 • train je managers zodat zij de kwaliteiten van cultureel divers personeel herkennen en goed weten in te zetten. Dit wordt ook wel inclusief leidinggeven genoemd;
 • train je medewerkers zodat zij inzicht hebben in de kwaliteiten van collega’s met een andere achtergrond dan zijzelf. Zo kunnen zij hun samenwerking verbeteren en voorkom je juist dat het botst.

Kortom:

Culturele diversiteit op de werkvloer kan óók voor jouw bedrijf of organisatie enorm voordelig zijn! Dus, sta jij op het punt om nieuw personeel te werven? Kijk dan ook eens verder dan de landsgrenzen. Want ook daarbuiten zijn mensen met talent te vinden. En juist door een divers personeelsbestand, pluk je de vruchten van diversiteit die ook jouw team en bedrijf verder kunnen helpen. Samen kun je zorgen voor meer creativiteit, productiviteit én werkplezier binnen jouw bedrijf. Waar wacht je nog op?

Ook interessant voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven